Kayıtlar

Menü

Yumrutaş Köyü

Resim
YUMRUTAŞ KÖYÜ Gediz / Yumrutaş köyü hakkında bilgiler Yumrutaş Köyü Dron Fotoğrafı @fotodamla Yumrutaş, Kütahya ilinin Gediz ilçesine bağlı bir köydür. Kütahya il merkezine 104 km, Gediz ilçe merkezine ise yalnızca 8 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğal yapısıyla dikkat çeken köy, sakinliği ve geleneksel yaşantısıyla tipik bir Anadolu köyü görünümündedir. 📜 Tarihçe Yumrutaş, 1928 yılından bu yana aynı adı taşımaktadır. Köyün geçmişine dair detaylı kaynaklar sınırlı olsa da, uzun süredir aynı ismi taşıması, köyün köklü bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir. 🌍 Coğrafya ve Yaşam Akdağ'ın  eteklerinde konumlanan köy, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan küçük bir yerleşim yeridir.  📱 Dijital Görünürlük Yumrutaş Köyü hakkında internette ve sosyal medya platformlarında ne yazık ki fazla bilgiye ulaşılamamaktadır. Tanıtım amacıyla hazırlanmış bir sayfa ya da aktif bir sosyal medya hesabına rastlanmamaktadır. Yine de köyün bir mevkiindeki çeşme için ...

Sazköy

Resim
SAZ KÖYÜ Gediz / Saz köyü hakkında bilgiler Saz Köyü Dron Fotoğrafı @fotodamla      Gediz-Altıntaş karayolunun 12. Kilometresinden kuzeydoğuya ayrılan 2 kilometrelik bir yola ulaşılan Gediz’e bağlı bir köydür. Sazköy, Murat Dağı’nın kuzeybatı eteklerinde, çevresi kızılçam ormanlarıyla kuşatılmış bir alanda kurulmuştur.      Adını Abdalcık Deresi vadisi boyunca yetişen saz ve kamışlardan alan yerleşim, geçimini maden işçiliği, taşımacılık, tarım ve hayvancılıktan sağlar.      Yörede herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmadığından köyün geçmişine dair elde kesin bir bilgi yoktur. Ancak köy sınırları içinde bulunan Bebecik ve Köyyeri mevkilerinin, Roma döneminde birer nekropol alanı olduğu hakkında çevrede yaygın bir inanış vardır. Bu yüzden de bu iki alan, öteden beri mezar soyguncularının hedefi haline gelmiştir. Yakın geçmişte yaşanan iki olay Bebecik ve Köyyeri hakkında anlatılanların doğruluğuna kanıtlar niteli...

Gümüşlü Köyü

Resim
GÜMÜŞLÜ KÖYÜ Gediz / Gümüşlü köyü hakkında bilgiler Gümüşlü köyü Dron Fotoğrafı @fotodamla     Gediz – Altıntaş karayolunun 7. Kilometresinde yer alan 100 haneli köydür. Geçimini tarım, hayvancılık ve maden işçiliğinden sağlayan köy, Muratdağı Çayı’nın kuzey yakasındaki düzlükte kurulmuştur. Köyün batısında yükselen ve yörede Büyük Kümbet, Küçük Kümbet diye anılan iki Tümülüs, yörenin İlk Çağ’dan bugüne yerleşim alanı olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu Tümülüslerde bulunan ve şimdilerde Kütahya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen kemikten yapılma bir Aphodite heykelciği ile yine kemikten yapılma üç adet süs iğnesi, burada bir zamanlar var olan Roma-Bizans yerleşimini işaret etmektedir. Kado’nin (Gediz) fethinden sonra, bu yöreye gelip yerleşen Türkmenler tarafından kurulduğuna inanılan köy, İlk Çağ’dan beri Murat Dağı ve çevresindeki dağ köylerine ulaşan yol üzerinde bulunduğundan, stratejik bir konuma sahiptir. Osmanlı döneminde köy hayırseverlerinden Osma...

Çukurören Köyü

Resim
ÇUKURÖREN KÖYÜ Gediz / Çukurören köyü hakkında bilgiler Çukurören Köyü Dron Fotoğrafı @fotodamla      Gediz-Altıntaş karayolunun 30. Kilometresinde yer alan dağ köyünün adıdır. Köy Murat Dağı’nın kuzeybatısındaki Belova Gediği’nin batıya doğru birdenbire alçalan sarp ve dik yamaçlarının tabanında kurulmuştur.      Adını kurulduğu çukurluktan ve yakınındaki Antik Çağ yerleşimi kalıntılarından alan köy, Gediz Nehri’nin ana kaynağını oluşturan yüzlerce pınarı ile ünlüdür. Bu pınarların oluşturduğu Kesiksöğüt, Karapınar ve Azmak dereleri, açtıkları derin vadilerden akarak köyün güneyinde birleşir ve Murat Çayı adını alır.      Sık bir orman örtüsü ile kuşatılan köyün ana geçim kaynağı, orman işçiliği ile hayvancılıktır. Derelerin açtığı derin vadilerle parçalanan köy coğrafyasında tarım arazisi yok denecek kadar azdır.      1935 Genel Nüfus Sayımı verilerine göre 551 olan köy nüfusu 1950’de 676 ’ya çıksa da, bu say...

Karapınar da bir papatya

Resim
Orman Yolunda Bir Papatya: Sessizliğin ve Direncin Güzelliği Yol kenarında rastlanan küçük bir papatyanın doğaya kattığı anlam üzerine... "Yolun kenarında bir papatya… Kimsenin dikkatini çekmeyen, ama inadına dimdik duran… Ne gölgesine ihtiyaç duyduğu bir ağaç var yanında, Ne de adını bilen biri geçmiş yanından. Sadece var olmayı seçmiş. Bir kıvrımda durmuş, yol ne yana kıvrılırsa kıvrılsın, O hâlinden şikayet etmeden bekliyor. Kimi zaman teker izlerinin tozuyla örtülse de Biliyor: Bazı güzellikler Yalnızken daha gerçektir." #orman #papatya #doğa #muratdağı #gediz #çukurören #doğafotoğrafı #huzur #yolculuk #yabançiçeği

Bir kıvılcım: Öncesi ve Sonrası

Resim
Bir Kıvılcım: Öncesi ve Sonrası Yapay Zeka hazırlanmış yangın sonrası fotoğrafı Bir kıvılcım: Öncesi ve Sonrası Günümüzde, neredeyse herkesin elinde bir akıllı telefon var. Çocuklar, gençler, yetişkinler… Herkes bilgiye anında ulaşabiliyor. Bir haberi kaçırmış olsalar bile, birkaç saniye içinde tüm detaylara erişebiliyorlar. Artık hiçbir şey gizli değil. Her şey göz önünde, her şey mümkün. Ama ne yazık ki; teknoloji ilerledikçe, insanlık geriliyor gibi. Bilgiye bu kadar kolay ulaşabilen insanlar, tuhaf bir şekilde geçmişe göre çok daha duyarsız, çok daha umursamaz hâle geldi. Vurdumduymazlık, sıradanlaştı. “Bir şey olmaz.” sözü, adeta çağımızın felaket davetiyesi hâline geldi. Sigara içen bazı insanlar, izmaritini yere atarken düşünmüyor. İçine son bir nefes çekip fırlatıyor. Bunu da karizmatik bir hareket, "cool" bir davranış sanıyor. Ama o küçücük izmarit, kurumuş bir otun üzerine düşüyor... Ve sonra olan oluyor. Koca bir orman, tek bir kıvılcımla alev alıyor...

HAMURSUZ TAŞ FIRIN EKMEĞİ

Resim
Hamırsız Taş Fırın Ekmeği Tarifi  Hamırsız, Gediz'e bağlı Çukurören Köyü'nün eşsiz taş fırın geleneğini yansıtan doğal bir ekmek türüdür. Ekşi mayalı hamurun haşhaşla buluştuğu bu tarif, Anadolu'nun asırlık pişirme kültürünü sofralara getiriyor. Şimdi, adım adım geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu eşsiz lezzetin tarifine geçiyoruz. 1. Malzemeler Ekşi maya (önceden hazırlanmış) Un Ilık su Tuz İsteğe bağlı: sıvı yağ (yumuşaklık için) Haşhaş ezmesi (sürtülmüş haşhaş) 2. Hamurun Hazırlığı Un, tuz ve su ile yoğrulan hamur, ekşi maya ile mayalanmaya bırakılır. Bu işlem 4-6 saat sürebilir. Hamur ele yapışmayacak kıvama geldiğinde yuvarlak bezeler hazırlanır. Hamur hazırlandıktan sonra yuvarlak bezeler hâline getirilir. 3. Yufka Şeklinde Açma ve Haşhaş Sürme Hazırlanan bezeler oklava yardımıyla yufka inceliğinde açılır. Açılan her katın üzerine özenle haşhaş ezmesi sürülür. Üst üste dizilen katla...
✅ Bağlantı kopyalandı!