Menü

Murat Dağı Kartal Tepesi

Murat Dağı Zirvesindeki Şanlı Türk Bayrağımız

KARTAL TEPESİ

(Karlık Tepesi)

Çukurören Köyü – Murat Dağı


    Kartal Tepesi, Murat Dağı'nın en yüksek noktasıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği 2.309 metredir. Bazı kaynaklarda bu yükseklik 2.344 hatta 2.350 metre olarak da geçmektedir. Murat Dağı'nın kuzey yamaçlarında, doğu kesiminde yer alan bu zirve ile köyümüz arasındaki yükselti farkı 1.300 metreyi aşmaktadır. Yöre halkı burayı "Karlık" ya da "Karlık Tepesi" olarak da adlandırır. Temmuz ayında dahi burada kar bulunabilmektedir.

     Kartal Tepesi’ne ulaşmanın en güvenli ve keyifli yolu, yürüyerek zirveye tırmanmaktır. Ancak Murat Dağı Kaplıca ve Kayak Merkezi tarafından araçla ulaşılabilen bir yol da mevcuttur. Bu yol her araç için uygun değildir, yalnızca araziye uygun taşıtlarla çıkılabilir.

    Wikiloc gibi yürüyüş ve doğa sporlarına yönelik platformlarda Kartal Tepesi ve Çukurören Karapınar Şelalesi rotalarını kapsayan yürüyüş yolları paylaşılmıştır.

Köylülerimizin de sıklıkla kullandığı daha kısa ve pratik yollar mevcuttur. Özellikle Karapınar Mesire ve Piknik Alanı'ndan konaklayarak ya da piknik yaptıktan sonra, Kesiksögüt Yaylası veya Sığırkuyruğu Yaylası üzerinden tepeye tırmanarak zirveye ulaşmak mümkündür.

    Kartal Tepesi'nin zirvesinde, gururla dalgalanan bir Türk Bayrağı yer almaktadır. Buraya çıkan neredeyse herkes, bu bayrağın altında hatıra fotoğrafı çektirerek zirveye ulaştıklarını belgelemektedir.

    Kartal Tepesi’ne düşen uçakla ilgili detaylı bilgileri, köyümüzle ilgili genel bilgiler sayfasında aktarmıştım. Uçağın düştüğü nokta ve olayla ilgili çektiğim oyuk kayalık fotoğrafını sosyal medya hesaplarımda ve sitemde paylaştım.

    Gediz Ansiklopedisi'nde Mehmet Pınar, Kartal Tepesi’yle ilgili şu şekilde bilgi vermektedir:
    “1966 yılının Temmuz ayında, Etimesgut’tan İzmir’e gitmekte olan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki askeri uçaktan biri, Murat Dağı’nın Karlık Tepesi'ne çarparak düştü. İçinde altı mürettebat bulunan ve askeri malzeme taşıyan uçak, karlara saplandı. Kazada yakıt depoları patladı, 6 asker yaralandı. Yaralı askerlerden biri yardım istemek için aşağıya indiğinde koyun otlatan bir Çukurörenli kadınla karşılaştı. Olayı duyan köylüler hemen harekete geçerek, paraşüt bezleriyle yaralı askerleri köye taşıdılar. Uçaktaki malzemeler eksiksiz şekilde yetkililere teslim edilince, Askeriye tarafından Çukurören Köyü ‘Kardeş Köy’ ilan edildi.”

Zirveye ait bir kaç fotoğraf
    






  
✅ Bağlantı kopyalandı!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çukurören Uçak Kazası | Murat Dağı Çukurören Köyü, Gediz – Kütahya’da Yaşanan Tarihî Olay

Kesiksöğüt Çeşmesine nasıl gidilir ?

Çukurören Karapınar Piknik ve Mesire alanındaki Çeşmeler

Sazköy

Çukurören Karapınar Şelalesine Nasıl Ulaşılır ?