Menü

Yörük Tuna Çeşmesi

 



Murat dağının zirvesinde bir yörük eseri: Yörük Tuna Çeşmesi 

Murat dağının En yüksek noktasında, bulutların öteinde, sessizliğin  hakim olduğu bir yerde insan eliyle inşa edilmiş bir hayat izine rastlamak şaşırtıcıdır.  Yörükler tarafından yapılmış bir dağ çeşmesi, bu çeşme sadece suyun aktığı bir taş yapı deği, aynı zamanda emeğin, inancın ve doğaya  duyulan saygının  simgesidir. 


Yörükler yüzyıllardır Murat Dağının  eteklerinde konar-göçer  yaşam sürerken  zirvelere olan sedalarını da yanlarında götürürler. Hayvanlarıyla birlikte  en yüksek tepelere çıkan bu kadimm halk, buraya sadece göç yollarını değil, yüreklerini de işler. dağın doğruğuna  yapılan bu çeşme onların  bu dağlara kattığı  değerin, doğaya kurduğu bağın  bir hatırasıdır. 


Soğuk ve berrak suyuyla yorun bedenleri serinleten, doğaseverleri selamlayan bu çeşme, aynı zamanda insanın doğayla uyum içinde yaşayabileceğini gösteren sadece ama derin bir mesaj taşır. her damlası binlerce metre yüksekte bir emeğin bir duanın ve bir  sevdanın izini taşır. 


bu çeşme sadece su içmek için durulan bir yer değil, bir durup düşünme,  geçmişi hissetme,  köklerle bağ kurma noktasıdır.  Zirvede esen rüzgarlarla  birlikte akan bu su burada definedilmiş yörüklerin  ruhunu hala Murat Dağının Zirvelerinde  yaşatıyor. 

Çeşmeyi yapan Yörük Ahmet Tuna ve oğlu  İbrahim Tuna; bu çeşmeye isim koymak bile istememişler. Doğaya ait olduğunu düşünmüşler. Biz bu emeklerinin boşa gitmemesi ve teşekür olarak anılması için bu çeşmeye Yörük Tuna Çeşmesi diyoruz. 

Yörük Tuna çeşmesinin  suyunun tazeliği, soğukluğu sizi şaşırtacaktır.  Etrafındaki Sığırkuyruğu çiçeği olmak üzere endemik bir çok bitkinin de bu ceşmenin suyundan şifalandığını göreceksiniz. 

suyu içtikten sonra bu dağlarda ömür çürütmüş yörüklerin  ruhuna dua etmeyi unutmayın. 

Yörük Tuna Çeşmesi Nerede?
Yörük Tuna Çeşmesi  Çukurören Köyü sınırları içerisindeki Kuzu Gölü mevkiinin üst tarafındadır. 

Her zamanki gibi burasının Altıntaş Saraycık  köyüne ait olduğunu söyleyenler çıkacaktır. Bu tür boş gereksiz tartışmalara her zaman verdiğim resmi cevabı vereceğim. Altını çizerek söylüyorum. RESMİ CEVAP. ÇUKURÖREN MÜLKİ SINIRLARININ İÇERİSİNDEDİR. İNANMAYAN   RESMİ ATLAS KÜRE UYGULAMASINDAN  YADA  PARSEL SORGU UYGULAMASINDAN  BAKABİLİR. 

resmi atlas küre uygulamasındaki ekran görüntüsü çeşmenin konumu Çukurören köyü sınırları içeresinde




✅ Bağlantı kopyalandı!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çukurören Uçak Kazası | Murat Dağı Çukurören Köyü, Gediz – Kütahya’da Yaşanan Tarihî Olay

Kesiksöğüt Çeşmesine nasıl gidilir ?

Çukurören Karapınar Piknik ve Mesire alanındaki Çeşmeler

Sazköy

Çukurören Karapınar Şelalesine Nasıl Ulaşılır ?